Vad kan hästens bajs säga oss om den allmänna hälsan?

Artikel skriven av:

Dr Andy Richardson, BVSc, CertAVP(ESM), MRCVS | Chefsveterinär, NAF

Kate Hore, RNutr(Animal), R.Anim.Technol (Cert) | Chefsveterinär, NAF

Att analysera hästens bajs är kanske inte det roligaste man kan göra, men det kan ge värdefull information. Det finns en stark koppling mellan matsmältningskanalen och den generella hälsan, där över 70% av immunförsvaret kommer från magen. Att bedöma träcken kan därför ge en uppfattning om din hästs aktuella hälsostatus, men också om risken för att utveckla besvär längre fram.

Konsistens

Konsistensen kan variera stort och vara en viktig indikator för maghälsa. Konsistensen kan graderas i 7 olika nivåer från vattnig diarré till hårda torra bollar. Har hästen omfattande, vattentunn diarré bör veterinär kontaktas omgående. Ett vanligare tillstånd ses hos föl medan deras magtarmkanal utvecklas och lär sig hantera förändringar. Här kan ett tillfälligt stöd av pre- och probiotika samt bindemedel utifrån veterinärs rekommendation vara en god hjälp.

Något vi ser relativt ofta är mjuk formlös avföring som ofta liknas vid ”ko-mockor”, inte flytande, men inte heller format som bollar. Detta är en stark indikator på en störning i magtarmkanalen och bör därför inte klassas som en normal konsistens. En sur miljö i grovtarmen kan uppstå när skadliga bakterier konkurrerar ut de goda bakterierna, vilket leder till en snabbare tarmpassage och lösare avföring. Det finns många olika orsaker till detta, men vanligen är det en reaktion på stora mängder kraftfoder, foderbyte eller stress. Ett bra sätt att bibehålla en välmående magtarmkanal är genom att stötta dieten med pre- och probiotika tillsammans med syrahämmare och ett naturligt bindemedel.

Den optimala konsistensen på bajset är mjuka, formade bollar med en lite glansig yta. Detta är ett gott tecken på att allt står rätt till inne i magtarmkanalen. Något fastare bollar är vanligt under vintern när tillgången på färskt gräs är begränsad. Om avföringen blir mycket hård eller torr bör man överväga att blötlägga hästens hö/hösilage och ge extra salt/elektrolyter för att uppmuntra den att dricka mer. Tandstatus bör även följas upp regelbundet.

Fri fekal vätska är ett tillstånd då vätska rinner bredvid annars normala träckbollar. Det är sällan kopplat till nedsatt hälsa eller sjukdom, men kräver sannerligen mer omvårdnad och kan leda till hudirritationer. även här kan extra stöd via tillskott för matsmältningen vara värdefullt.

Frekvens

Hästar bajsar i stort sett lika många gånger varje dag. Att veta vad som är normalt för sin häst är viktigt, eftersom alla förändringar, upp eller ner, skulle kunna vara ett tecken på inre problem.

Om hästen bajsar få gånger kan det helt enkelt bero på att den äter mindre, framförallt en mindre mängd fiber. Om hästen däremot inte bajsar alls, eller visar tecken på kolik, finns en risk för förstoppning och veterinär bör kontaktas omedelbart. ökat antal kan istället bero på diarré, störningar i tarmfloran, stress eller upphetsning.

Lukt

Tydligt illaluktande avföring kan bero på infektion (då ofta i kombination med diarré). En sur miljö i grovtarmen, där de goda bakterierna har konkurrerats ut av skadliga bakterier, kan också ge avföringen en onormalt dålig lukt.

Färg

Foderintaget är det som har störst effekt på träckens färg, som bör hålla sig på en skala från grön till brun. Hästar som äter mycket färskt gräs har en grönare färg på avföringen, medan en foderstat baserad på främst hö ger en mörkbrun nyans. Kommersiella fodermedel kan ibland ge en lite orange ton.

En röd nyans tyder på blod i avföringen och veterinär bör kontaktas omedelbart.

Sammanfattning

Att vara uppmärksam på hästens avföring kan ge mycket information om dennas generella hälsa. Det är viktigt att över en tid skapa sig en bild av vad som är normalt för sin häst. Att ha koll på typisk frekvens, färg, lukt och konsistens på bajset kan hjälpa dig att bedöma hur matsmältningskanalen mår och varna dig om negativa förändringar.

Varukorg
Rulla till toppen